Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Feels Like Home...

Αρκετο καιρο πριν, ακουγαμε με ενα φιλο ενα μουσικο κομματι, εκεινος δεν το ειχε ξανακουσει, εμενα απο τα αγαπημενα μου, οταν τελειωσε λοιπον το κομματι, μου ειπε "Feels Like Home".
Τριβελιζε για καιρο η σκεψη αυτη στο κεφαλι μου, το τι μπορει να ειναι σπιτικο για τον καθενα μας.

Με την παραδοσιακη του εννοια, ειναι το σπιτι, στο οποιο περασαμε τα παιδικα η τα εφηβικα μας χρονια, εκει οπου μεγαλωσαμε εκει που φτιαξαμε τις πρωτες μας αναμνησεις. Τα τελευταια χρονια ομως οικογενειες μετακομιζουν ανα 5 χρονια κι ετσι δεν μενεις σε ενα σπιτι αρκετα ωστε να το αγαπησεις τοσο που να γινει σπιτικο σου.

Υπαρχει ενας στιχος των Metallica απο το κομματι Wherever I May Roam που λεει οτι Where I lay my head is home, εννοωντας οτι ειναι ενας ανθρωπος χωρις σπιτι, και οπου και να παει οπου και να κοιμηθει, αυτο το μερος θεωρει σπιτικο του. Ομως αυτο ειναι η αρνηση του σπιτικου και της συναισθηματικης χρησιμοτητας του.

Σκεπτομενος λοιπον, τι μπορει να ειναι σπιτικο για τον καθενα περασαν απο το μυαλο μου αυτα και αλλα πολλα, οπως οτι σπιτικο ειναι εκει οπου υπαρχουν δικοι μας ανθρωποι, ανθρωποι που μας αγαπανε, που νοιαζονται για εμας κτλ. Συνειδητοποιησα λοιπον καποια στιγμη, οτι οταν σκεφτομουν σπιτικο, αυτοματα το κεφαλι μου σκεφτοταν και μερος, γεωγραφικη τοποθεσια, κατι που να οριζεται απο ενα συγκεκριμενο συνδυασμο γεωγραφικου πλατους και μηκους.

Και εκει ηταν το λαθος μου. Αυτο που νιωθει σπιτικο ο καθενας μας δεν ειναι μερος, δεν ειναι καν καποιος αλλος ανθρωπος που μας γεμιζει η μας συμπληρωνει. Σπιτικο ειναι η κατασταση, η συναισθηματικη κατασταση  στην οποια, διαφορετικη για τον καθενα μας, νοιωθουμε τοσο ομορφα οπου ολα μας τα λαθη σαν ανθρωποι,ολα τα προβληματα, ολες οι ανασφαλειες, κομπλεξ, και οτιδηποτε μας κανει κατι λιγοτερο απο αυτο που ειμαστε, εξαφανιζονται και μενουμε με ενα συναισθημα ολοκληρωσης, με ενα συναισθημα πολυ σωστο.

Μπορει να προερχεται απο αλλους ανθρωπους, απο ενα μουσικο κομματι, απο ενα μερος, απο αναμνησεις, απο αρωματα απο οτιδηποτε κανει τον καθενα να νιωσει τοσο καλα, που για οσο διαρκει εκεινο το συναισθημα να ειναι η ενσαρκωση των καλυτερων δυνατοτητων του ανθρωπινου γενους.

Το σπιτικο ειναι λοιπον ενα συναισθημα, ενα συναισθημα τοσο ζωντανο, τοσο αληθινο ωστε...
It Feels Like Home...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου