Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Feels Like Home...

Αρκετο καιρο πριν, ακουγαμε με ενα φιλο ενα μουσικο κομματι, εκεινος δεν το ειχε ξανακουσει, εμενα απο τα αγαπημενα μου, οταν τελειωσε λοιπον το κομματι, μου ειπε "Feels Like Home".
Τριβελιζε για καιρο η σκεψη αυτη στο κεφαλι μου, το τι μπορει να ειναι σπιτικο για τον καθενα μας.

Με την παραδοσιακη του εννοια, ειναι το σπιτι, στο οποιο περασαμε τα παιδικα η τα εφηβικα μας χρονια, εκει οπου μεγαλωσαμε εκει που φτιαξαμε τις πρωτες μας αναμνησεις. Τα τελευταια χρονια ομως οικογενειες μετακομιζουν ανα 5 χρονια κι ετσι δεν μενεις σε ενα σπιτι αρκετα ωστε να το αγαπησεις τοσο που να γινει σπιτικο σου.

Υπαρχει ενας στιχος των Metallica απο το κομματι Wherever I May Roam που λεει οτι Where I lay my head is home, εννοωντας οτι ειναι ενας ανθρωπος χωρις σπιτι, και οπου και να παει οπου και να κοιμηθει, αυτο το μερος θεωρει σπιτικο του. Ομως αυτο ειναι η αρνηση του σπιτικου και της συναισθηματικης χρησιμοτητας του.

Σκεπτομενος λοιπον, τι μπορει να ειναι σπιτικο για τον καθενα περασαν απο το μυαλο μου αυτα και αλλα πολλα, οπως οτι σπιτικο ειναι εκει οπου υπαρχουν δικοι μας ανθρωποι, ανθρωποι που μας αγαπανε, που νοιαζονται για εμας κτλ. Συνειδητοποιησα λοιπον καποια στιγμη, οτι οταν σκεφτομουν σπιτικο, αυτοματα το κεφαλι μου σκεφτοταν και μερος, γεωγραφικη τοποθεσια, κατι που να οριζεται απο ενα συγκεκριμενο συνδυασμο γεωγραφικου πλατους και μηκους.

Και εκει ηταν το λαθος μου. Αυτο που νιωθει σπιτικο ο καθενας μας δεν ειναι μερος, δεν ειναι καν καποιος αλλος ανθρωπος που μας γεμιζει η μας συμπληρωνει. Σπιτικο ειναι η κατασταση, η συναισθηματικη κατασταση  στην οποια, διαφορετικη για τον καθενα μας, νοιωθουμε τοσο ομορφα οπου ολα μας τα λαθη σαν ανθρωποι,ολα τα προβληματα, ολες οι ανασφαλειες, κομπλεξ, και οτιδηποτε μας κανει κατι λιγοτερο απο αυτο που ειμαστε, εξαφανιζονται και μενουμε με ενα συναισθημα ολοκληρωσης, με ενα συναισθημα πολυ σωστο.

Μπορει να προερχεται απο αλλους ανθρωπους, απο ενα μουσικο κομματι, απο ενα μερος, απο αναμνησεις, απο αρωματα απο οτιδηποτε κανει τον καθενα να νιωσει τοσο καλα, που για οσο διαρκει εκεινο το συναισθημα να ειναι η ενσαρκωση των καλυτερων δυνατοτητων του ανθρωπινου γενους.

Το σπιτικο ειναι λοιπον ενα συναισθημα, ενα συναισθημα τοσο ζωντανο, τοσο αληθινο ωστε...
It Feels Like Home...

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Perception Is Truth...

Μια απο τις βασικες αρχες του συγχρονου marketing ειναι το perception is truth. Η αντιληψη ειναι αληθεια. Πραγμα που σημαινει ο τροπος με τον οποιον καποιος αντιλαμβανεται το οτιηδποτε, το κανει αληθινο. Για να για να το θεσω πιο σωστα, οσο τρελο και αν ακουγεται σε εμας, οσο λαθος και αν ειναι απο τη δικη μας οπτικη γωνια, αν καποιος αντιλαμβανεται οτι ο ουρανος ειναι μωβ, τοτε ΕΙΝΑΙ μωβ για εκεινον. Η αληθεια δεν ειναι μια, δεν ειναι απολυτη, δεν ειναι ιδια για ολους, η αληθεια ειναι αυτη που αντιλαμβανεται ο καθενας μας. Ετσι κινουνται τα τελευταια χρονια οι διαφημισεις, οι marketeers, και ετσι δειχνει να κινειται ο κοσμος. Θετει ομως καποια ερωτηματα κυριως ηθικα, αλλα και κοινωνικα.

Για παραδειγμα, αν ισχυει το pereception is truth, τοτε πως μπορουμε να καταδικασουμε καποιον για καποιο εγκλημα, πως μπορουμε να αποφασισουμε τι ειναι σωστο και τι λαθος? Αν δεν υπαρχει απολυτη αληθεια παρα μονο η αληθεια που αντιλαμβανεται ο καθενας μας, πως γινεται να βασιζομαστε στον νομο και σε δικαστες για να αποφασισουν αν καποιος ειναι ενοχος η αθωος?

Και περα απο την επεκταση που περνει το perception is truth στην αποδωση δικαιωσυνης υπαρχουν απειρες επεκτασεις οι οποιες διαφωνουν με την αποψη που εχουμε για τον κοσμο και τον τροπο που λειτουργει, τον τροπο που αντιλαμβανομαστε τον κοσμο.

Αν δεν υπαρχει πραγματικη αληθεια, παρα μονο αυτη που αντιλαμβανομαστε εμεις, και ονομαζουμε αληθεια αυτη που αντιλαμβανονται οι περισσοτεροι απο εμας τοτε δεν υπαρχει αληθεια. Για να κατανοησουμε το perception is truth, πρεπει να ξεχασουμε την εννοια της αληθειας οπως την εννουμε μεχρι σημερα, δεν υπαρχει σωστο  η λαθος, το μονο που υπαρχει ειναι ο τροπος που αντιλαμβανομαστε το καθε τι. Αν αντιλαμβανομαστε οτι ο ουρανος ειναι μωβ, τοτε ΕΙΝΑΙ μωβ, αν αντιλαμβανομαστε οτι η θαλασσα ειναι απο γιαουρτι, τοτε ΕΙΝΑΙ απο γιαουρτι. Η επιστιμονικη κοινωτητα διαφωνει καθετα με τη λογικη του perception is truth αλλα ποιος μπορει να διαφωνησει με οτιδηποτε πιστευει καποιος αλλος? Ναι μπορει να παρουσιασει επιστημονικα στοιχεια, ναι μπορει να αποδειξει οτι η θαλασσα δεν ειναι απο γιαουρτι, αλλα αυτο δεν θα αλλαξει το πιστευω καποιου οτι η θαλασσα ειναι απο γιαουρτι. Η δυναμη του perception is truth, ειναι τοσο μεγαλη οσο η πιστη καποιου σε αυτο που πιστευει.

Αν καποιος αναλυσει επιστημονικα το κατα ποσο ισχυει οτι η αντιληψη ισοδυναμει με την αληθεια, θα αποδειξει οτι δεν ισχυει, γιατι η αληθεια ειναι μια, ειναι απολυτη. Αν ομως ασχοληθει καποιος με το κατα ποσο μας επηρεαζει το perception is truth ασχετα με το αν ειναι σωστο η λαθος, τοτε θα βρει πως για παρα πολλα πραγματα, συναισθηματα, γεγονοτα κτλ δεν εξεταζουμε το κατα ποσο ειναι αληθινα, παρα μονο το αν ταιριαζουν με το δικο μας τροπο αντιληψης. Για παραδειγμα η θρησκεια, δεν ξερουμε αν υπαρχει οποιαδηποτε θεοτητα αλλα παρα πολλοι απο εμας πιστευουμε πως υπαρχει. Και αυτη η πιστη μας καθοριζει την ζωη μας, καθοριζει της αποφασεις μας, καθοριζει την αντιληψη μας για τον κοσμο.

Βλεπουμε λοιπον πως το perception is truth ειναι πιο κοντα σε εμας, απο οτι πιθανον θεωρουμε. Ακομη και αν δεν ασχοληθουμε με την θρησκεια, αν σκεφτουμε, μπορει ο καθενας μας να βρει σημαντικα κομματια της ζωης μας που επηρεαζονται απο το perception is truth.

Δεν λεω οτι στεκει σε οποιαδηποτε περιπτωση, αλλα αν σκεφτουμε λιγο πανω στο perception is truth τοτε θα δουμε οτι επηρεαζει μεγαλα κομματια της ζωης μας, και ισως μπορουμε να το αποδιωξουμε και να βρουμε τη μια πραγματικη αληθεια. Για πραγματα που δεν υπαρχει επιβεβαιωμενη μια απολυτη αληθεια, οφειλουμε να πιστεψουμε με ολοι τη δυναμη μας αυτη την αντιληψη και να πραττουμε συμφωνα με αυτη μεχρι ειτε να επιβεβαιωσουμε την αντιληψη αυτη ειτε να την αντικαταστησουμε με την μια απολυτη αληθεια.